Vecka 52, 2003|
Kolumn: Tips till nybörjare
(och vissa som hållit på ett tag)


Satt och kollade några battles / freestyles och funderade på lite saker jag skulle vilja se förbättras hos ganska många och som även skulle kunna bli lite bra tips för de som precis börjat. So here goes:

1| Kör fristil.
Alla har några ghostlines som de faller tillbaka på, men man blir lite fundersam när man ser en kille köra en "fristil" som sitter hur tight som helst, med knäckande punchlines och riktigt bra flyt, men sedan aldrig kan komma på ens tre rader på en halvminut när han fått ett tema, oavsett tema. Vad säger det egentligen om rapparen? Helt enkelt att det är mycket förskrivna rader i omlopp.

2| Avsluta det du har att säga.
Bara för att beatet tar slut betyder det inte att du måste kapa raden. Avsluta det du påbörjat och lägg tyngd i det. Nåt som verkligen kan sänka en rond är när rappen tynar bort och inte avslutas snyggt bara för att beatet slutar.

3| Variera dig.
Blir rätt trist i längden när en rappare inte kan lägga rader om annat än penisstorlek eller nåns mamma. Missa inte saker som händer runt omkring dig. Om det hörs polissirener i bakgrunden: dra en rad om dem. Om strömmen går: säg att du ville köra unplugged. Langa in nån rad om vädret, omgivningen, nåns klädstil eller nåt...

4| Lyssna på vad motståndaren säger: Svar på tal / Igenkänning.
Om du kör efter någon: lyssna på vad den sagt och referera till det. Om du kan använda motståndarens rader till din fördel så är det riktigt snyggt och det är nästan alltid ett plus att ha med något från tidigare. Samma med att referera till vad man själv sagt tidigare. Men man ska akta sig för att köra för interna saker just för att folk uppskattar det mer om de kan känna igen sig. Du och polarna kanske tycker det är svinkul, men för den som inte var med när Jonte fick knas på Säterbadet så kanske det inte är så underhållande när du drar fem rader på raken om Jontes saknade badbrallor.
Exempel på svar på tal: Mabande drar en rad om att köra över Rimfrost med en gaffeltruck. I sitt svar drar Rimfrost "du försöker köra över mig med en gaffeltruck / jag flippar ett halvt finger, ger knappt ett fuck". Det blir inte alltid snyggt, men folk gillar det eftersom de känner igen det.

5| Gör dig hörd.
Du behöver inte skrika (det kan t.o.m. försämra det hela), men se till att inte viska eller mumla. Tänk själv: vem får du starkast intryck av? Rapparen som är aggressiv och högljudd eller rapparen som är blyg och knappt hörs? Om du låter stark och artikulerar så kommer dina rader göra ett massivt intryck.

6| Träna bort wordtics.
Helt enkelt: träna bort dina wordtics så gott det går, för om hälften av vad du säger är samma två-tre ord så blir det lätt tjatigt.

7| Ha kul.
Glöm inte att det oftast bara är en lek och det är inte som att ditt liv hänger på att du vinner. Även om det är en tävling och du missar förstapriset så är det inte hela världen. Samma om du chokar. Det är sånt som händer de flesta. Det som räknas i slutändan är att du gjorde nåt du gillade.

Kort sagt: tänk på framträdandet, kör så mycket off the top du bara kan och ha kul.

(senast redigerad: 040102)