Kaveh / Frenetic

Strax innan sitt största arrangemang hittills fick jag tag i Kaveh - killen som vissa kanske mest känner igen som den speedade grabben i vit tröja som studsade runt på scen under Fresh'n'Effect-jammet, men som är en ung man med stora planer för framtiden.

Vad heter du eller vad vill du att folk ska kalla dig?
  Jag heter egentligen Kaveh. Kallas Kay eller Frenetic. Frenetic är egentligen mitt stagename när jag var en freestylerappare. Folk får kalla mig vad som helst.

Vad är det du har arrat för battlerelaterade grejer och hur kom du in i svängen?
  Battle arr är väl inte så många egentligen, Fresh N Effect var ett hiphopjam med rapbattle integrerat. SM blir första rena battle jamet.

Hur blev du inblandad i Freestyle Rap SM?
  Efter Fresh N Effect tröttnade jag på all överanalysering och all tjat om rättvisa vinster etc. Så jag ville en gång för alla helt bestämt bestämma vem som var bäst i Sverige. Så jag satte mig ner 3 veckor efter Fresh N Effect och skissade på hur det skulle se ut.
Efter en tid av sjukdomar och Kanye West-liknande känslor kom jag dock tillbaka till planeringen i April 2004.
Från början var det tänkt att det skulle vara en del utav en 2-dagars festival, men den andra arrangören drog sig ur och jag skippade idén med festival. Istället jobbade jag med Got Skills festival som Inkonst arrangerade.
Under sommaren var jag nära att dra hem fina kontrakt med amerikanska rappare av den högre klassen, men som ganska vanligt gällande amerikanska kontakter sket det sig till sist.
För 3 månader sen formade sig SM på allvar, ganska sent kan man tycka dock. Ett jam med inrikting helt på freestylekonsten och inget annat krimskrams.

"En tid av sjukdomar och Kanye West-liknande känslor" lär ju vara månadens citat i alla fall!
  Jag hade ögon-, öron- och halsinfektion samtidigt. Ska göra en "Through the infections" låt med kanyes beat på.

Nice... Men back on track, tjatet om rättvisa vinster känns ju igen. Undrar om det är någon arrangör som inte fått höra nåt sånt. Apropå det så har ju en del klagat på att startfältet i SM har för få kända namn. Hur är det på den fronten egentligen?
  Känt behöver inte vara bra. Hade redan från början klart för mig att rappare kommer inte bjudas in p.g.a. att de vann en tävling för 4 år sen. Har jag sett bevis på att de fortfarande är grymma kommer de att bjuds de in. Sen så har vissa slutat eller tagit paus (som Proffessor P [som dock vid intervjuns publicering ställt upp] och BT), visst är det synd. Men jag gräver inte ner mig för det. Man går inte till battletävlingar för att se kända rappare, då kan du gå på svenska hiphopgalan istället. Man går dit för att se bra battlerappare och jag är övertygad om att vår lineup gällande skicklighet slår alla battletävlingar som hållits de senaste åren.

Det här med uttagningar i Stockholm och Göteborg, var det något som var planerat från början och kommer det bli fler kval inför nästa SM?
  Njaae. Vet inte riktigt om det var planerat. Tänkte att det skulle vara kul om det blev så. Och nu blev det så och båda tävlingar var jättebra. Speciellt i Göteborg slog det ju ordentligt, propps till Parham Zadeh som styrde ihop det under en månads tid och dessutom fyllde lokalen till yttersta gräns.
Till nästa SM som kommer hållas i just Göteborg kommer det vara minst 4 kvaltävlingar ja. När nästa SM kommer att vara är fortfarande osäkert då det inte är säkert om det blir ett årligt evenemang eller vartannat år. Jag har management och vanliga artistbokningar att ta hand om + skola. Dessutom vet jag inte om battlescenen i Sverige kommer utvecklas så mycket på så kort tid.

Låter som många järn i elden, det. Finns det förresten några namn du tror starkt på inför framtiden? (d.v.s. finns det någon / några du tror kommer bli riktigt bra) Kanske en svår fråga, men ändå...
  Latin från Malmö tror jag mycket på. Han är en sån där genialisk idiot med småstörningar som gör honom till helt galet kul. Professor P har all tid i världen på sig. Fortsätter han med battles ska det bli kul att se honom om 3-4 år om han fortsätter att utvecklas.

Du själv är ju inte riktigt bland de äldsta, har du märkt av något negativt i kontakter med sponsorer och liknande p.g.a. det?
  Ja, artister har det varit strul med. Men respekten har byggts upp nu. Började arrangera när jag var 14. Är 16 nu. Fresh N Effect är ett av de senaste årens mest omtalade battle. Både gott och ont haha. Men de som var med där vet att allt var lugnt. Folk blåste upp hela grejen.
2 stora arrangemang på ett år är inte ett illa facit. Och mer kommmer.

De obligatoriska tre små snabbfrågorna:
Värsta / bästa som hänt under ett arr?

  Dubbelbokningar suger. Dubbelbokningar som dessutom lett till att man gått back 10 000kr är heller aldrig roliga...

Vilken är den mest minnesvärda match du sett hittills?
  Beväpnad Tjockis mot Organism var ju väldigt underhållande. På film ser det inte så kul ut, men när man väl var där var det helt otrolig känsla där inne.

Vilka skulle du vilja se mötas?
  Organism 12 - Professor P. Eller något med ADL.

Någon / någonting du vill propsa och finns det nåt man ska hålla utkik efter inom den närmaste tiden?
  Superstar DJ's från Malmö är nog de mest talangfulla dj's ute nu i Sverige. En DJ duo på bara 15 och 18 år som redan är flera steg före många av sveriges "kända" dj's. K.E.S.O & The Chicas är mitt crew. Vi håller det Malmö rakt av!
SM skulle heller inte finnas utan den andra huvudarrangören: Alexandra Rybak, som varit min Bonnie, och våra Bonnie And Clyde shit.

Publicerad 041004